marți, 11 decembrie 2012

De vorba cu... Emilia G.

Tema "Borcanase dragalase" propusa de Rha in noiembrie, a fost interpretata minunat de voi - iar dovada este galeria de creatii de luna trecuta! Da, borcanasele sunt la putere:D!! Ne bucuram ca v-a placut tema! Pe primul loc s-a situat bomboniera ingeras creata de Emilia, invitata noastra de astazi.

Bine te-am gasit Emilia! Cel mai dragalas (si dulce - atat la propriu cat si la figurat) a fost ingerasul bomboniera - felicitari! Te rugam sa ne spui cateva cuvinte despre tine :)!
Bine v-am găsit Provocări Verzi. Să vorbesc despre mine este unul din cele mai grele lucruri așa că nu vă voi spune decât că sunt o persoană căreia îi place foarte mult să se joace creativ.

Rha: Cum ai descoperit pasiunea pentru lucrul de mana?
Relația mea cu lucrul de mână este o poveste de iubire lungă și complicată. De când eram foarte mică am fost pasionată de croitorie. Am învățat să cos prima dată de mână. În jurul vârstei de opt ani mi s-a dat voie să folosesc o mașină de cusut cu pedală, pentru că s-a considerat ca fiind mai puțin periculoasă decât una electrică. Teoretic. Practic am reusit să îmi cos degetele chiar și la aceea și după eveniment mi s-a dat voie să o folosesc pe cea electrică. Pe măsură ce am crescut m-am îndreptat către alte direcții și după facultate abia mi-am redescoperit pasiunea pentru design vestimentar dar cu accent pe partea de concept și mai puțin pe partea practică. Apoi pentru o perioadă am fost din nou mult prea prinsă în cu totul alte proiecte. În ultimii ani am redescoperit lucrul manual în timp ce mă jucam cu fetița mea și încet încet a devenit o parte importantă din viața noastră.



Ramo: Care crezi ca este impactul creatiilor realizate prin reciclare/reutilizare asupra clientilor?  
 
Impactul este de obicei destul de puternic indiferent dacă este pozitiv sau negativ (pentru că ne place sau nu, trebuie să acceptăm că există și astfel de reacții negative). Din experiența mea creațiile realizate prin reciclare sunt greu vandabile (în afară de cazul în care ești deja un artist recunoscut). În schimb au o puternică funcție inspirațională. De obicei sunt considerate idei ingenioase și sunt puse în practică chiar de persoane fără experiență în lucrul manual, cu condiția să fie ușor de excutat și să aibă o funcționalitate evidentă. Eu am inclus în cadrul cursurilor pe care le țin cel puțin o temă în fiecare modul în care folosim materiale reciclate. Și până acum a fost foarte bine primită.

Oana:  Ce te-a inspirat atunci cand te-ai hotarat ce vrei sa realizezi pentru provocare?
Ideea a pornit de la Rux și păpușile Amigurumi. Eu nu tricotez și nu croșetez. Știu să o fac dar nu am răbdarea necesară. Însă mi-am adus aminte de păpușele textile pe care ni le făcea mama când sora mea și cu mine eram micuțe. Cam în aceeași perioadă am fost plecată în Cehia unde am văzut foarte multe păpuși de porțelan. Și așa a apărut ideea de a a crea o păpușă textilă care să semene foarte bine cu o păpușă de porțelan, dar în plus să aibă și un rol funcțional. Înainte de a mă apuca să pun în practică acest concept a apărut și Tema 10- Borcănașe Drăgălașe și, fiind în preajma Crăciunului, nu a fost greu să ajung la conceptul Bombonierei îngeraș.


Rux: Ne poti povesti o intamplare amuzanta (sau devenita amuzanta in timp) din atelierul tau de creatie? 
Au fost mai multe și majoritatea s-au datorat dorinței pisicilor noastre de a-și pune ele amprenta. La propriu. J La un moment dat am lăsat paleta cu vopsele de ulei pe un scaun și am ieșit din cameră. Când m-am întors, motanul se suise pe scaun, trecuse prin culori și lăsase lăbuțe roșii prin toată camera. Marele noroc a fost că am parchet și nu mochete. Cu toate acestea au mai rămas vagi urme de roșu pe pardoseală, destul de evidente având în vedere că parchetul este aproape alb.

Rha: Ce te-a convins sa participi la Provocarile Verzi? Ai o tema preferata din cele propuse pe provocari verzi pana acum?
Mi-a plăcut foarte mult conceptul Provocărilor Verzi din primul moment în care l-am descoperit și i-am impulsionat și pe coautorii Creativithea să participe. Culmea este că deși eu am fost ”capul răutăților” ei au reușit să participe mult mai des decât mine și să fie o și o prezență permanentă pe podium. În ceea ce privește tema preferată consider că fiecare provocare are farmecul său.

Ramo: Ce crezi ca ar trebui sa imbunatateasca fiecare artizan in parte?
Munca de artizan presupune o perfecționare continuă și o căutare asiduă de idei, tehnici, materiale.
Oana: Care este materialul preferat de tine cand vine vorba de reciclare?
 
Materialul preferat de mine pentru moment (indiferent dacă este reciclat sau nou) este materialul textil. După cum am povestit relația mea cu acesta este foarte veche și până acum nu m-a dezamăgit niciodată. Sper ca într-o zi să ajung să lucrez cu metale. Este un vis mai vechi pe care sper să îl materializez cât mai curând.  

Rux: Crezi ca lumea cunoaste suficient de bine ce presupune principiul 3R: recicleaza, refoloseste, redu? Este acesta un principiu sanatos de viata, benefic pentru oameni, animale si mediu in general?
 
Nu. Chiar nu cred că principiul 3R este suficient cunoscut. Sau chiar dacă este cunoscut nu este asumat. Ca dovadă recenta experiență a Vinerei Negre când am avut încă o dată dovada triumfului consumatorismului dincolo de orice rațiune. Chiar și în Europa unde conceptul de reciclare a intrat în conștiința majorității dintre noi mai este mult de lucru la partea de refolosire și reducere. Pentru cei ieșiți din lagărul comunist în special, pentru că atâta timp au fost supuși la mult prea multe privațiuni. Dar eu sper că, în următorii ani, din ce în ce mai mulți dintre noi vor înțelege că resursele planetei sunt limitate și că nu este nevoie să le risipim pentru a ne crea un fals sentiment de bunăstare. 

Care este mesajul tau pentru Provocari Verzi, dar si pentru participantii la provocari si cei care ne urmaresc activitatea? 

Mesajul meu pentru Provocări Verzi: Continuați acest concept pentru că este absolut minunat ceea ce faceți! Pentru participanți: Felicitări pentru creațiile voastre, care sunt rezultatul armonizării dintre ingeniozitatea și sensibilitatea artizanului cu principiul 3R. O îmbinare uneori extrem de dificilă. Iar celor care urmăresc activitatea Provocări Verzi ( implicit și pe cea a participanților) nu pot decât să le mulțumesc pentru interes și sper ca din ce în ce mai mulți dintre ei să se transforme din spectatori în participanți. 

Ii multumim Emiliei pentru raspunsuri, a fost placere sa stam de vorba! Ii puteti admira creatiile vizitand: "Creativithea ... un spatiu unde imaginatia nu are limite".

Noi ne revedem pe 15 cu o noua expozitie de suflet, ultima din acest an! :)

3 comentarii:

  1. FOarte frumos interviul Emiliei.Imi plac mult lucrurile facute de ea Se vede ca e de "specialitate"..

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc mult Angi. Și mie îmi place foarte mult ceea ce lucrezi tu și cred că mă voi inspira în viitorul apropiat. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit cu placere si interes interviul, ca de altfel toate interviurile Provocarilor Verzi. Avem ocazia sa cunoastem oameni minunati astfel.

    RăspundețiȘtergere